Kenneln

Kennelnamnet Qiwron’s godkändes i januari 2009 och är en blandning av de två tikar, Qiwi och Ronja som vi planerade att använda som grunden i våran avel. Vi som driver kenneln heter Sara Kärrlander och Jari Myllyniemi och bor i Hölö med våra fyra barn. Våra hundar är en viktig del i familjen och alla hundar bor med oss. Vi tycker att det är viktigt att hundarna har förmågan att kunna koppla av när de inte arbetar. De flesta hundars vardag är ju faktiskt som familjehund varför vi även tycker att dessa faktorer är viktiga att tänka på när vi väljer hundar för avel.

Vårt mål är att föda upp hundar som har en kombination av stor arbetslust och bra exteriör. Självklart är även hälsa och mentalitet något vi prioriterar högt .

Vi vill gärna ha fortsatt kontakt med sålda valpar och följa dem genom livet. Att få se dem växa upp och utvärdrea vårat avelsarbete är en viktig del för oss. Vi anordnar kenneltäffar, träningar, kurser mm.

Sara

För mig har hundar alltid varit ett stort intresse. Jag fick min första hund när jag var 12 år. Intresset höll i sig och har utvecklats under åren, men jag har aldrig blivit någon utpräglad tävlingsmänniska. Jag tävlar sparsamt men tränar gärna och aktiverar mina hundar med spår, sök, uppletande och lydnad.

Jag har haft olika raser, bla schäfer och tervueren men fastnade för kelpien då jag sökte en arbetsglad, och fysiskt och psykiskt sund hund.

Jag tränar lydnad och bruks med mina hundar som jag även ställer ut ibland. Vi vallar också en hel del.

Jag har ett företag, Hundhälsan i Hölö, där jag sysslar med friskvård för hund samt klippning och trimning. Min utbildning till friskvårdskonsulent för hund gick jag på ”Hundkuranten” och är nu dipl.hundmassör. Jag är även aktiv allmänlydnads- instruktör inom SBK, så hundar är en stor del av min vardag.

Jari

Mitt hundintresse har kommit på senare år. Det började med att jag tog jägarexamen och började jaga. Jag köpte min första hund 1998, ”Gibson” en strävhårig vorsteh. Tyvärr blev Gibson sjuk ock avlivades endast två år gammal. Efter det köpte jag en Petit Basset Griffon Vendeen till rådjursjakt. Då mitt intresse för vildsvinsjakt växte, fick jag min första Östsibiriska Lajka i 40-års present av familjen. Jag fastnade för rasen främst för dess egenskaper som jakthund, men även för deras härliga temperament, även om de är betydligt mer krävande än mina tidigare hundar.

Det blir mindre jakt nu då jag mest går som hundförare på jakterna men samarbetet med hundarna är minst lika roligt som själva jakten. Under den del av året som hundarna inte jagar, aktiverar jag dem med spårträning och cykling.

Mail: sara.qiwrons@live.se

Tel: 073-626 21 15